• V.a. € 75,00 gratis verzending

  • Sinds 1955 dé specialist in kwaliteitsvlees

  • V.a. € 75,00 gratis verzending

  • Het oog wil ook wat. Hoewel de smaak altijd het allerbelangrijkste is kan ik zelf ook echt waarde hechten aan hoe een gerecht er uitziet. Het kan namelijk wel degelijk jouw smaakbeleving beïnvloeden. Als een gerecht er prachtig uitziet ga je toch met een ander gevoel eten. Dat is psychologisch. Het schept tegelijkertijd ook een andere verwachting. De smaak van het gerecht moet wel voldoen aan de verwachting die je erbij hebt. Sterker nog, ik vind dat je altijd moet proberen de verwachting iets te overtreffen. Dan scoor je gegarandeerd. Maar waar moet je nou rekening mee houden met het presenteren van een gerecht? Er zijn verschillende tips om een gerecht zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Laten we beginnen met de bordpresentatie.

    Inhoudsopgave

      Eerste indrukken zijn belangrijk

      Er zijn bepaalde schoonheidsvormen uit de natuur die wij als mens kunnen waarderen. Denk aan symmetrie, ronde vormen en patronen. Laten we een carpaccio als voorbeeld nemen. De plakjes vlees liggen in een rondje op het bord. Maar stel dat de plakjes vlees heel mooi dakpansgewijs in een ring worden gelegd en vervolgens richting het midden helemaal gesloten worden. De carpaccio ziet er nu perfect uit. Alleen al omdat je kan zien dat er tijd en aandacht aan is besteed, het aantrekkelijke is nu nog meer voelbaar geworden. Een ander voorbeeld is de presentatie in de vorm van een bloem. Stel je hebt medaillons van kalf, lam of een varkenshaasje. Als je per persoon drie kleine medaillons serveert in plaats van een grote, dan kan je de bordpresentatie in drieën verdelen.

      Leg bijvoorbeeld drie halve witlofstronkjes of  lepels doperwtjes, of haricots verts tussen de medaillons om zo een mooie natuurlijk vorm van een bloem te creëren. Beetje aardappelpuree in het midden, of een mooie rösti of rijsttimbaal. Ook word mij weleens gevraagd of er regels zijn voor de presentatie. In principe leer je op school dat er wel degelijk regels zijn voor de opmaak van een gerecht maar ikzelf heb daar eigenlijk niet zoveel mee.

      De chef is jouw gids

      Het is voor mij belangrijk dat je niet hoeft na te denken over hoe je een gerecht moet eten. Dat hebben wij namelijk in de keuken al gedaan. Ik houd er in de presentatie dan ook rekening mee dat wanneer je gaat eten je alle smaken en combinaties zoals ik die bedoeld heb op je vork krijgt. Voorbeeld: het vlees ligt rechts, de groenten links en de saus in het midden. En dan ga ik er altijd vanuit dat je rechtshandig bent. Als je nu een stukje vlees afsnijdt en met je vork naar links beweegt heb je de saus er al lekker omheen zitten. Je kan makkelijk naar links bewegen om een stukje groenten te pakken en zo eet jij lekker je bord leeg zonder er over na te denken. Dat geeft een bepaald comfort.

      In de sterrenkeuken gaat het zelfs zo ver dat ik met een bepaalde crème of gel van bijvoorbeeld balsamicoazijn een paar accenten kan geven op verschillende plaatsen op het bord. Wat weer voor een verrassing zorgt. Of in ieder geval voor de smaakbalans zoals ik die bedacht heb.

      Wat ik persoonlijk erg leuk vind is om op tafel een soort shared dining presentatie te maken. Met verschillende bakjes en schalen. Je moet er dan wel een speciaal gerecht voor uitkiezen. De BBQ is bijvoorbeeld een uitgelezen moment om mooie schalen met salades, groentegarnituren en een lekkere aardappelsalade te serveren.

      Ik wens je heel erg veel plezier met de presentatie van jouw volgende gerecht/gerechten. Maak er vooral een foto van en deel deze met The Meatlovers.

      Zelf proberen?

      Wist je dat ik al tal van video's en recepten klaar heb voor je? Bekijk bijvoorbeeld eens mijn blanquette van de kalfsribeye video waar we samen dit prachtige gerecht kunnen opdienen. Op mijn eigen pagina binnen The Meatlovers kan je altijd mijn nieuwste content zien, zo blijf je groeien als chef-kok. Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn vorige blog over hoe je stress in de keuken kan vermijden. Oh, en zou je deze blog willen delen met je vrienden en familie die ook graag willen leren hoe je een bord opmaakt? Ik weet nu al dat ze dit erg gaan waarderen!