Top 3 lekkerste stukken vlees voor de BBQ en hoe ze te bereiden


Je hebt een barbecue gekocht of uit het stof gehaald maar wat nu? Er zijn altijd wel een paar top-of-mind producten die je uit je hoofd weet. Een steak bijvoorbeeld is altijd een veilige keuze voor de barbecue. Maar wanneer jouw visite vraagt of je ook een Lamsbout of een Flat Iron Steak gaat bereiden sta jij met je mond vol tanden, tanden die nu al bezig zouden moeten zijn met het verorberen van een stuk vlees. Daar gaan we verandering in brengen. Hier is een lijst van de drie lekkerste stukken vlees voor de BBQ en hoe ze te bereiden. Maar eerst een belangrijke voorbereiding; van toepassing op elk stuk vlees.


De voorbereiding – 10 minuten


Dit is een belangrijk gedeelte. Last-minute barbecueën is het laatste wat je wil doen (logisch eigenlijk). Vooral met vlees is het belangrijk dit vroegtijdig uit de vriezer te halen zodat het kan ontdooien tot kamertemperatuur.Maak je barbecue goed schoon. Die resten van die gezellige zomeravond vorig jaar hebben geen plaats bij jouw eten vandaag. Zet daarna de barbecue aan en laat hem heet worden tot deze ongeveer 230 graden Celcius bereikt heeft.Rib Eye Steak


De Rib Eye wordt gesneden uit de ribben van runderen en is zeer goed dooraderd en hierdoor ook enorm mals. De naam zelf komt van het oogje vet die zich bevind in de kern van het stuk vlees. Voor zo’n koning onder de steak is hij zeer gemakkelijk te bereiden en vereist niet veel van je BBQ kunsten. Voeg wat peper en zout toe en eventueel wat rozemarijn, tijm en knoflook.


Bereiding – 10 minuten


Wanneer je BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt (sommige versies hebben een temperatuur meter) leg je de Rib Eye Steak bovenop het rooster, zodat deze mooi in het midden ligt. Je zal ontmoet worden met een orkest aan sissende geluiden, de confirmatie dat je tot nu toe alle stappen goed gevolgd hebt!


Steak moet heel voorzichtig gebakken worden en niet te lang op één kant blijven liggen. De dikte van het vlees kan een verschil maken maar probeer 2-3 minuten aan te houden voordat je de eerste flip doet. Terwijl je de heerlijke geur van kolen en rib eye opneemt doe je je schort nog even recht voordat je nogmaals tot 2-3 minuten gaat tellen. Haal daarna de rib eye van de barbecue en laat deze even tot rust komen. Dit kan het beste onder een stuk aluminiumfolie. Indien je beschikt over een kerntemperatuurmeter moet je zorgen dat de kern de 52 graden Celcius bereikt. Dan zit je precies goed voor de vaak gewenste medium-rare! Laat het vlees nu eventjes 5 minuten rusten en voilá, jij kan de mensen om je heen verbijsteren. Niet alleen met jouw kennis van de barbecue, maar ook met een goed stuk vlees!

 Lamsbout Steak


Dit soort vlees is perfect voor een langzame garing, trek er daarom genoeg tijd voor uit. De lamsbout steak van The Meatlovers is gesneden uit de achterbout van het lam en heeft een hele volle smaak die te danken is aan het verblijf in de vrije natuur. De grassen en klaver die het lam tot zich neemt zorgen voor deze bijzondere smaak. Pro-tip: Indien je wil marineren, doe dit dan alvast de avond ervoor zodat het goed kan intrekken.


Bereiding – 7 minuten


Voordat je begint is het belangrijk de steak alvast 30 minuten van te voren uit de koeling te halen zodat deze op kamer temperatuur kan komen. Voor een mooie medium garing is het advies de barbecue behoorlijk hoog in te stellen tot wel ongeveer 300 graden Celcius.  Plaats nu de steak op het rooster en zodra je de welbekende sis-geluiden hoort zit je op de goede weg.


Doe nu de klep dicht en laat dit ongeveer vier minuten staan. Zorg dat je het vlees wel goed in de gaten houdt en af en toe even kijkt hoe het erbij staat. Vervolgens flip je het vlees en laat je het nogmaals drie minuten staan. Chefs die al wat ervaring hebben en bekend zijn met hun barbecue kunnen uiteraard iets andere tijden aanhouden.


Wanneer de steak er licht verkoold uit ziet aan de buitenkant en de binnenkant is mooi roze, geef dan jezelf een klopje op je schouder. Leg nu de steak op een bord en laat het even rusten voordat je het aanbied aan je gasten.

 


Flat Iron Steak


Snij het zeen weg en splits de sucade en je hebt een Flat Iron Steak. Een zeer mals stuk vlees en is zeer geschikt voor de beginnende barbecue-chef. Het is handig dit vlees alvast één dag van te voren uit de verpakking te halen en deze in de koelkast te leggen. Vlak voordat je gaat barbecueën haal je deze 30 minuten van te voren eruit zodat het op kamertemperatuur komt.


Bereiding – 6 minuten


Een Flat Iron Steak kan je zeer snel bereiden, maar het is wel belangrijk deze goed in te gaten te houden. De ‘sweet spot’ van medium/medium-rare is niet altijd even makkelijk te behalen. Veel toevoegen aan de steak is niet nodig, wat zeezout en zwarte peper is genoeg.


Sommige BBQ’s zijn uitgerust met hun eigen thermometer en anders kan je het manueel doen door de kern in te stellen op 50 graden Celcius. Wanneer deze temperatuur bereikt is kan je de steak een aantal keer omdraaien tot er een mooie bruine kleur ontstaat en de kern nog mooi roze is. Neem hier ongeveer 2-3 minuten voor. Wanneer je de steak van de barbecue haalt is het handig deze nog even 10 minuten onder aluminiumfolie te laten rusten voordat je deze gaat aansnijden. Dit doe je speciaal om te zorgen dat de sappen goed in het vlees blijven zitten als je het gaat snijden.


 


Ben je er klaar voor?


Nu je bekend bent geworden met een aantal verschillende soorten steak kan je beginnen met oefenen. Verras je gezelschap met jouw BBQ kunsten en wordt met elke bereiding een betere chef! Natuurlijk heb je hier vlees voor nodig, deze kan je gemakkelijk online bestellen via The Meatlovers. Op zoek naar uitgebreide recepten naast het bereiden van alleen vlees? Bezoek dan onze receptenpagina om je steak net even een trede hoger te tillen.