Picanha
Heerlijk gegeten!
Dit haalde ik vroeger wel eens bij de slager. Daar noemen ze het ook wel staartstuk. Ik heb de picanha van the meatlovers online besteld en bereid volgens de methode op de website, en wat doet dit vlees merk zijn naam ten goede! Heerlijk mals en sappig vlees.
Schrijf uw eigen review
Ingrediënten
100% rundvlees.
Voedingswaarden
Per 100 Gram.
Energie | 691 kJ / 165 kcal |
Vet | 8,1 g |
(waarvan verzadigd vet) | 3,5 g |
Koolhydraten | <0,5 g |
(waarvan suikers) | <0,5 g |
Eiwitten | 23,0 g |
Zout | 0,0 g |
Haal 24 uur voor bereiding het vlees uit de vriezer en leg het in de koelkast. Dit is een voedsel veilige methode om het vlees te temperen.
De vetlaag boven op het vlees met een scherp mesje in kerven zodat er een ruitvorm ontstaat. Vlees aanzetten in een koekenpan met vetstof (olie, boter of reuzel) en rondom goudbruin bakken.
De oven op 80 ⁰C voorverwarmen. Laat de picanha 60 minuten in de oven garen. Hierna het vlees uit de oven nemen. Naar gelieve peper en zout toevoegen en het vlees in mooie plakken snijden.
Picanha leent zich bij uitstek ook voor bereiding op de barbecue of grill.
Picanha op de BBQ:
- Snij met een scherp mes het vet meerdere malen in. Zowel horizontaal als verticaal. Pas op dat je niet in het vlees zelf snijd. Door het insnijden van het vet zorg je ervoor dat het vet bij hitte niet kan samentrekken.
- Wrijf vervolgens de vleeskant in met olijfolie en rub bestaande uit droge kruiden. Leg de picanha met de vleeszijde op het indirecte gedeelte van de BBQ, plaats de deksel erop en laat de kerntemperatuur van het vlees stijgen tot 47 C /115 F. Met een kerntemperatuurmeter kun je dit heel makkelijk en snel meten. Dit duurt ongeveer 40 minuten. De Picanha is nu nog rare.
Open vervolgens alle luchttoevoeren van je BBQ en leg de Picanha met de vet-zijde boven de hete kolen. Pas op! Wat er nu ontstaat noemt men ook wel een ‘money shot’. Met een beetje geluk krijg je een steekvlam van ca 1 meter.
Wees voorzichtig met lange haren, baarden of andere lichaamsharen.
Sear het stuk vlees vervolgens aan beide zijden voor circa 2 / 3 minuten tot de kerntemperatuur 54 C / 130 F is, zodat het vlees een mooie kleur krijgt.
Pak het vlees goed in aluminiumfolie en laat het voor 5 minuten rusten. Als je het na 5 minuten mag uitpakken, kan het feestje beginnen! - Snij het vlees vervolgens dwars op de draad met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 / 1,5 cm.
Picanha met Argentijnse chimichurri
4-6 personen
Ingrediënten |
Bereiding |
|
Snijd de peterselie, de oregano, knoflook en chilivlokken fijn. Mix alles door elkaar en voeg de olijfolie en rode wijn azijn toe. Laat het mengsel (chimichurri) enkele uren staan zodat alle smaken tot hun recht komen.
|